<s id="xtqn9"><acronym id="xtqn9"></acronym></s>
<nav id="xtqn9"></nav>
<rp id="xtqn9"><object id="xtqn9"><blockquote id="xtqn9"></blockquote></object></rp>

  1. <span id="xtqn9"></span>

    網站地圖關于我們

    查看相冊 View Gallery
    Changshu Yoga Studio: An experiment of "gardening" in a high-rise office building

    項目是位于常熟世茂75號公館高層寫字樓內的瑜伽館,我們先前設計了它的一期,此次是業主交給我們的第二次委托,擴建一期的瑜伽館場地并設計一個更加自然寫意、輕松靈動的瑜伽教學空間。

    The project is a yoga studio located in No. 75 Mansion, Changshu, a high-rise office building. Previously we designed phase 1. Then we were given the commission to design phase 2. It is an extension of the yoga studio, which is more natural and flexible yoga teaching space.

    空間概覽
    Space Overview

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第1張圖片


    項目背景
    Project Background

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第2張圖片

    由于瑜伽館藏于寫字樓的高層,人們需要從城市街道經過由寫字樓門廳、大堂、電梯廳、走道構成的冗長且枯燥的路線,才能抵達瑜伽館的主入口。人們穿梭在這條路線上,身心容易被困在疲憊與乏味的情緒中,難以疏解。而瑜伽倡導的是“追求身心合一”,接近于自然和平衡。

    Since the yoga studio is located on the upper floors of a office building. People have to go through quite a long and boring way from the city streets, foyer, lobby, elevator hall,and corridors to the main entrance of the yoga studio. While walking along, people would easily feel exhausted and bored both mentally and physically,which is difficult to relieve.However, yoga is a kind of sport that purse the unity of mind and body, which is closely connected to nature and balance.


    走過窗口看折廊空間
    looking through the window

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第3張圖片

    于是我們聯想到了“建造于城市縫隙中的蘇州園林”,打算以古人“咫尺之內再造乾坤”的理念在現代性化的辦公樓內進行一場造園實驗,將自然的閑情野趣引入刻板的梁柱空間,實現心境從乏味到愉悅的轉換。

    Therefore, we were thinking to make this project a Suzhou garden, built in a gab of the city buildings, based on the theory of creating a big universe in a small space. And it would be a gardening experiment inside a modern high-rise buildings. We try to introduce natural and pleasant elements into the modern boring beam-column space to achieve the transition from dull to cheerful.


    設計策略
    Design Strategy

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第4張圖片

    要施行改造的二期是塊270平的長條空間,與一期相通,場地規則的布置著粗大的結構柱。

    根據瑜伽館的功能設置,我們需要在狹長的場地內安排普拉提教室、瑜伽教室、景觀區、公共健身區、洗漱更衣區等空間,這樣留給“造園”的空間非常有限。同時,布置規整的結構柱也很不利于打造園林般自由隨性的空間。

    Phase 2 is a 270-square-meter long space which is connected to phase 1 with several thick columns regularly arranged on the site. According to the basic functions of the yoga studio, we need to arrange two Pilates classrooms, a yoga classroom,  a landscape area,  a public fitness area and a washing and dressing area in the long and narrow venue. Accordingly, the space left for gardening is very limited. At the same time, the well-arranged structural columns are also not conducive to creating a free and casual space like a garden.


    折廊內的視角
    view inside the corridor

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第5張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第6張圖片

    因此我們想到了園林里的折廊,園林的造型手法很多,其中折廊最能體現園林“小中見大”的精髓。折廊“強迫”游人在行進的路線中不斷變換透視角度,通過引導變換角度對同一精致的反復觀賞來獲得空間的復雜性。相比通直的長廊,它能帶給人們更多審美上的驚喜與雅趣。

    Therefore, we were thinking to apply the zigzag corridor element of Suzhou garden in this project. There are plenty of design methods and elements of Suzhou garden. Among them,  the zigzag corridor is the best way to reflect the idea of “see a big world through a small one”. The zigzag corridor ‘forces’ visitors to constantly change their perspectives along the route and obtain the complexity of the space by repeatedly viewing the same scenery through the change of angles. Compared with a straight corridor, it can bring more impression and beauty.


    折廊分析圖
    Diagram of the zigzag corrdior

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第7張圖片

    利用折廊的另一個好處是避開主導空間秩序的結構柱,我們把廊子的轉折點設置在了結構柱的位置可以使人忽視掉結構柱的存在,并達到有效延長游走在其中人的心理距離。將各類功能空間以非對稱的形式布局在折廊兩側。通過對視線與動線的刻意引導,營造一種輕松、愉悅的空間氛圍,帶領人們從多種角度去欣賞空間的角角落落。

    Another advantage of using the zigzag corridor is to avoid the structural columns that dominate the spatial order. We put the turning points of the zigzag corridor in the position of the load-bearing columns, which can make people ignore the existence of the structural columns and effectively extend the psychological distance of the people who walk in it. Various functional spaces are arranged on both sides of the zigzag corridor in an asymmetrical manner. Through deliberate guidance of sight and movement, we managed to create a relaxing and pleasant space atmosphere,guiding people to appreciate the corners of the space from various angles.


    露而不盡的折廊
    The zigzag corridor is in half revealed and half hidden

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第8張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第9張圖片

    透過巧妙設置廊子的開洞方式,獲得空間的“透明性”。我們將人們的視線時而聚焦在走廊上,時而又穿過折廊看向遠方,營造一種露而不盡,耐人尋味的游園觀感。

    A set of interesting holes in the zigzag corridor, we created the transparency of the space. While walking along the zigzag corridor, people can see the inside space of the zigzag corridor, and sometimes can see through the zigzag corridor towards even for the outside space. It makes people have an endless and intriguing experience wondering in a garden.

    從蘇州園林八角窗抽象而來的門洞&漏窗
    Door & window openings are developed from octagonal windows in Suzhou gardens

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第10張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第11張圖片

    折廊兩側設有以八角窗為原型抽象而來的門洞和漏窗。這種隔而未隔,界而未界的形態,既豐富了空間的層次,又拉長了景致的深度。

    There are door and window openings which is the variation of traditional Chinese octagonal window on both sides of the zigzag corridor. This form of being separated but not separated, bounded but not bounded, not only creates more layers of space, but also lengthens the depth of the scenery.

    來回動線上各異的景致
    Different scenery along circulation

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第12張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第13張圖片

    折廊兩旁以非對稱的布局手法嵌入各類功能空間。在折廊與門洞的角度引導下,使得來回動線上的人們欣賞到截然不同的景致,再現園林的移步異景,并創造交通空間的新奇體驗。

    We installed different functions along the zigzag corridor in a asymmetrical way. With the guidance of the zigzag corridor and the door openings at different angles, people can appreciate totally different view along the zigzag corridor, which is quite similar to "moving pace and changing scenery" of the garden. It creates a novel experience of traffic space.

    如同行走于畫中的折廊
    People walking in the zigzag corridor seem to be in the world of a painting

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第14張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第15張圖片

    折廊最大的亮點是使人如同行走于畫中,正如園林推崇的“著眼于畫意”一般。

    The most significant design point of the zigzag corridor is to make people feel like they are walking in the world of a painting. This is a theory of garden design that uses painting to design a garden.

    杜邦紙
    DuPont paper

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第16張圖片

    折廊立面采用與東方氣質相吻合的杜邦紙,去模擬煙雨江南的慵懶與朦朧。杜邦紙既有著紙的斑駁美感,又有著撕不壞、耐腐蝕的特性。它是一款實力與顏值并存的材料,與江南古建的白墻有著很高的相似度,是折廊立面材質的不二之選。

    The side of the zigzag corridor is made of DuPont paper by simulating the cozy and translucent feeling of Jiangnan. DuPont paper not only has the mottled beauty of paper, but also has the properties of being tear-proof and corrosion-resistant. It is a material with both quality and beauty. Also, it has a high degree of similarity with the white walls of ancient buildings in the south of Yangtze River. And it is the best choice for the facade material of the zigzag corridor.


    似透非透的朦朧光感
    Hazy light

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第17張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第18張圖片

    經過反復的推敲與試驗,我們終于找到了朦朧光感的解決方案。先是拉長龍骨的寬度,并在龍骨兩側糊上一層杜邦紙;再是在龍骨架上均勻地附上4層燈帶。在照明與非照明的兩種狀態下,折廊自帶一層陰翳的美感,使得空間蒙上一層禪意的氣息。
    After several rounds of experiments, we finally found a solution to the hazy light. First of all, we need to enlarge the weight of wooden structure with a layer of DuPont paper on both sides. And secondly, we apply 4 layers of light strips from the ground to the ceiling evenly. In two conditions with the lights on or off, the zigzag corridor shows a beauty of translucency which could reflect the Zen atmosphere in space.


    電梯通道視角下的景觀區
    Look towards the landscape area from the elevator passage

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第19張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第20張圖片

    我們將景觀區設計在正對電梯通道的位置。無邊框玻璃可以最大限度保留室內景色,帶來更加流暢的視覺印象。通過景觀區內的景致營造與電梯通道間的鮮明對比,可以轉換行人的心境,給乏悶的情緒增點新鮮感。

    The landscape area is facing the elevator passage. The frameless glass could show the indoor view to a large extent, creating more transparency. The huge contrast between the indoor landscape area and the boring elevator passage could enlighten the visitors’ mood and bring more freshness.


    人在景觀區內的互動體驗
    People's interactive experience in the landscape area

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第21張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第22張圖片

    真正的園林里設有亭臺軒榭,以供行人休息。留給設計發揮的空間不多,所以我們將門洞改成了漏窗。并在用微地形打造的地臺上設置了蒲團坐墊,在寫字樓里也能體會到打坐冥想的意境。

    In traditional Suzhou garden, there are pavilions for visitors to rest. Since there is not enough space, we changed the door opening into the window opening. And we put some futon cushions on the platform of man-made landscape, which allow people can experience the atmosphere of meditation in a office building.


    幾何化處理的人造綠植
    Artificial vegetation is geometrically processed

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第23張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第24張圖片

    園林的美少不了花花草草的輔助。受限于場地條件,我們無法種植花草樹木,便以人造綠植去替代真實花草。同時,利用幾何化處理的手法,有規律地在空間內植入幾簇青翠的綠意,更有助于舒緩人們緊張的情緒。

    Flowers and vegetation always contribute the beauty of Suzhou garden. Due to the limits of site condition, we couldn't really plant trees and flowers. So we replaced real flowers and plants with artificial vegetation. At the same time, by applying geometric methods, we installed those artificial vegetation, which is more helpful to relieve people's nervous emotions.


    由微地形轉換的抽象山水
    The abstract landscape is transformed from the micro-topography

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第25張圖片

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第26張圖片

    同樣,我們借助微地形的優勢,以抽象的手法,在小空間內塑造疊山理水的情景。再搭配由水泥自流平粉飾的地面,打破原始地面的單調與沉悶,豐富地面的層次與肌理。

    Meanwhile, we take the advantage of micro-topography to create the scene of stacking mountains and water in a small space with abstract techniques. Matched with the cement flooring, it breaks the monotony and dullness of the original flooring. And we managed to enrich the layers of flooring and texture.

    公共健身區
    Public fitness area

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第27張圖片


    普拉提教室
    Pilates classroom

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第28張圖片


    瑜伽教室
    Yoga classroom

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第29張圖片


    二期平面圖
    plan of the second phase

    常熟瑜伽館:一次在高層寫字樓的“造園”實驗第30張圖片

    項目信息        
    項目名稱:常熟瑜伽館
    設計公司:夏天設計工作室
    公司所在地:上海 徐匯
    項目完成年份:2021
    建筑面積:270m2
    項目地址:江蘇省蘇州市常熟市虞山鎮新世紀大道75號公館B座2503
    主創設計師:Allan Jiang
    設計團隊:夏天、王亞婷、張琦
    委托方:Family Yoga
    攝影師:AR-J               
    文案策劃:潘天星、Allan Jiang


    來源:本文由ADARC【思為建筑】提供稿件,所有著作權歸屬ADARC【思為建筑】所有。

    【專筑網版權與免責聲明】:本網站注明“來源:專筑網”的所有內容版權屬專筑網所有,如需轉載,請注明出處

    專于設計,筑就未來

    無論您身在何方;無論您作品規模大;無論您是否已在設計等相關領域小有名氣;無論您是否已成功求學、步入職業設計師隊伍;只要你有想法、有創意、有能力,專筑網都愿為您提供一個展示自己的舞臺

    投稿郵箱:submit@iarch.cn         如何向專筑投稿?

    掃描二維碼即可訂閱『專筑

    微信號:iarch-cn

    登錄專筑網  |  社交賬號登錄:

     匿名

    沒有了...
    評論加載中,請稍后!

    室內 (2400 articles)


    娛樂休閑空間 (185 articles)


    瑜伽館 (3 articles)


    中國 (2437 articles)


    上海 (532 articles)


    2021 (177 articles)


    夏天設計工作室 (2 articles)



    日本黄页免费视频播放网站