<s id="xtqn9"><acronym id="xtqn9"></acronym></s>
<nav id="xtqn9"></nav>
<rp id="xtqn9"><object id="xtqn9"><blockquote id="xtqn9"></blockquote></object></rp>

  1. <span id="xtqn9"></span>

    網站地圖關于我們

    查看相冊 View Gallery
    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第1張圖片

    位于杭州東北部城市副中心的臨平區,不僅是長江三角洲圓心地,也是京杭大運河南部開端,有著“魚米之鄉、絲綢之府、文化之邦”的美譽。Aedas與中國電建集團華東勘測設計研究院有限公司聯合體在國際競賽中脫穎而出。

    Situated at the heart of the Yangtze River Delta and the southern end of Beijing-Hangzhou Grand Canal, Linping District in northwest Hangzhou is defined by landscape, canal and silk culture, in which these multifarious elements interface and assimilate. Aedas in consortium with POWERCHINA HUADONG Engineering Corporation Limited (HDEC) stood out in the international competition and landed as Design Architect for the Hangzhou Linping Civic Plaza project.

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第2張圖片
    △ 項目鳥瞰
    The bird view

                                    
    設計從臨平當地傳統工藝文化絲綢中汲取靈感,以數百年歷史的世界文化遺產京杭大運河為藍本,將地域精神與杭州標志性河流相結合,以“絲映長河”作為設計理念,表現河水奔流的曲線搭配絲綢緞紋的組織肌理,構筑出建筑的輪廓及屋架結構,形成標志性的城市視覺焦點,簡潔靈動的線條,勾勒出猶如絲綢倒影于河面的市民廣場。整體建筑通過一個流動柔美的標志性屋架,容納了多個不同功能的展館。

    Inspired by silk weaving, a traditional local craft embedded in Linping culture, and the centuries-old Beijing-Hangzhou Grand Canal, a UNESCO World Heritage and Hangzhou’s emblematic river, the design sculpts a simple, fluid architectural form based on the image of silk mirrored on river.  The design deliberates on a single, coherent architectural language, in which a smooth, fluid facade integrates all functions: the curves of the flowing river and the texture of silk form the spectacular main roof of the building; under which pavilions serving various purpose stand.

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第3張圖片
    △ 設計概念
    Design concept

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第4張圖片
    △ 簡潔流暢的建筑輪廓
    A simple, fluid architectural form


    項目的核心在于公民性與公共性,設計打造了豐富類型的公共空間,遍布項目各處。在人工湖西岸,線性設置多個公共空間節點,以景觀環線彼此連接。

    The crux of the development lies in its civic, public focus, exemplified by the pavilions positioned linearly alongside the west bank of an artificial lake and linked by a central walkway.

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第5張圖片
    △ 劇院
    Theatres

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第6張圖片
    △ 圖書館
    Library

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第7張圖片
    △ 展示中心
    Exhibition Center


    設計在公民廣場的北面、南面和西面三個主入口打造了廣場空間,寬大的臺階將游客引入建筑內部。各功能空間統一在透明玻璃搭配木質結構組成的大型屋頂下,形成舒適宜人的二層連廊步行系統,創造出多層次、多尺度的豐富空間環境。通過綠化景觀及藝術裝置,屋蓋下形成具有特色的廣場空間,并創造通透的視覺效果,將景觀滲透至建筑內部。

    The north, south and west sides of the civic plaza form three main entrance squares, with wide steps to introduce visitors into the building. Composed of transparent glass and wooden texture, a large roof is created to unify the venues and form a two-story corridor walking system, altogether engendering an expansive, multilevel spatial environment. In tandem with green landscape and art installations, the unique cover allows the light and color of the natural surrounding filter into the building interior, inducing a transparent visual effect.

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第8張圖片
    △ 屋頂桁架
    An all-encompassing roof truss

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第9張圖片
    △ 屋頂桁架
    An all-encompassing roof truss


    設計基于一致的建筑語言構建室內空間,以橫向木紋裝飾線條延續流水意向,呼應運河流暢的動感,引導游客在場館中探索游覽。
       
    True to design theme, the interior is etched with sinuous wood lines to extend the vocabulary of flowing water, emulating the canal’s movement and guiding the visitors to explore through the venues.

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第10張圖片
    △ 以橫向木紋裝飾線條延續流水意向
    Sinuous wood lines to extend the vocabulary of flowing water

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第11張圖片
    △ 呼應運河的動感
    Emulating the canal’s movement


    景觀空間結合功能及地形,劃分為城市廣場、慶典半島、休閑半島、濕地半島,通過綠色生態與多種形式的公共空間相結合,為不同年齡層的城市居民、通勤者以及周邊社區提供服務。

    In designing the landscape, the plot is sectioned into zones featuring wetlands, open gardens and lawns, playgrounds and flexible cultural and event space, to serve demographics ranging from the residents, office workers, and the community at large.

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第12張圖片
    △ 公共空間
    Public space

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第13張圖片
    △ 公共空間
    Public space


    “這座市民廣場傳承了地域的精神與文化的同時,將以一個嶄新的城市地標的姿態重新定義這片區域的空間與氣質,成為臨平乃至杭州的一個新的符號,與城市共同生長并服務于城市!盇edas全球設計董事劉程輝(Leo Liu)說道。

    “By achieving a delicate balance between preserving and reconfiguring the spirit of the area, this civic square is poised to become the new urban landmark, a totemic development that serves and grows with the city.” —Global Design Principal, Leo Liu


    項目圖紙:

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第14張圖片

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第15張圖片

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第16張圖片

    杭州臨平國家級開發區市民廣場文化中心第17張圖片

    項目:臨平國家級開發區市民廣場文化中心
    項目位置:中國杭州
    設計建筑師:Aedas與中國電建集團華東勘測設計研究院有限公司聯合體
    景觀設計師:Lab D+H
    業主:杭州余杭經濟開發建設有限公司,余杭經濟開發區管委會
    建筑面積:市民廣場48,098平方米;景觀11.57公頃
    Aedas主要設計人:劉程輝(Leo Liu),全球設計董事

    Location: Hangzhou, China
    Design Architect: Aedas in consortium with POWERCHINA HUADONG Engineering Corporation Limited (HDEC)
    Landscape architect: Lab D+H
    Client: Hangzhou Yuhang Economic Development Construction Co. Ltd.; Hangzhou Yuhang Economic Development Management Committee
    Gross Floor Area: Civic Plaza: 48,098 sq m; Landscape: 11.57 hectares  
    Design Directors: Global Design Principal, Leo Liu


    來源:本文由Aedas提供稿件,所有著作權歸屬Aedas所有。

    【專筑網版權與免責聲明】:本網站注明“來源:專筑網”的所有內容版權屬專筑網所有,如需轉載,請注明出處

    專于設計,筑就未來

    無論您身在何方;無論您作品規模大;無論您是否已在設計等相關領域小有名氣;無論您是否已成功求學、步入職業設計師隊伍;只要你有想法、有創意、有能力,專筑網都愿為您提供一個展示自己的舞臺

    投稿郵箱:submit@iarch.cn         如何向專筑投稿?

    掃描二維碼即可訂閱『專筑

    微信號:iarch-cn

    登錄專筑網  |  社交賬號登錄:

     匿名

    沒有了...
    評論加載中,請稍后!

    建筑 (12034 articles)


    文化建筑 (1215 articles)


    文化中心 (150 articles)


    廣場 (118 articles)


    中國 (2417 articles)


    杭州 (154 articles)


    Aedas (119 articles)



    日本黄页免费视频播放网站